Országos Ruszin Önkormányzat - Вседержавноє Русинськоє Самосправованя
Meghívó - Hodinka Antal megemlékezés 2018
2018. január 09. kedd, 21:45

 
Meghívó - EGYÜTT AZ ÚTON MAGYAROK ÉS RUSZINOK
2018. január 08. hétfő, 21:59
 
Karácsonyi üdvözlet
2017. december 20. szerda, 15:53

 
Sajtóközlemény, 2017. november 25.
2017. november 27. hétfő, 16:27

MINISZTERELNÖKSÉG

 

Évszázadok óta szoros a magyar és ruszin nép közötti kapcsolat
Sajtóközlemény, 2017. november 25.
            
                                                                                                                            
Magyarország Kormánya az elmúlt hét esztendőben jelentősen növelte a hazai ruszin közösség életét, kultúráját, identitását erősítő programok megvalósítására fordítható támogatások összegét – mondta dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a Ruszin Művészet Gyöngyszemei című rendezvényen elhangzott köszöntőjében. A Stefánia Palotában november 25-én megrendezett gála lehetőséget teremtett arra, hogy a hazai ruszin közösség bemutassa gazdag kulturális és szakrális kincseit. 
 
Egy olyan páratlan örökség kincsestára válik láthatóvá, amely szorosan összekapcsolódik a magyar történelemmel, összeköt minket a múlttal és erősít bennünket – emelte ki a helyettes államtitkár a ruszin származású orvos-festőművész, Fedinecz Atanáz festményeit és ruszin népművészeti tárgyakat bemutató kiállítás megnyitóján. 
 
Különösen fontos ezt hangsúlyozni most, amikor nagy szükség van az összekapaszkodásra, identitásunk vállalására és megőrzésére ahhoz, hogy Európa közepén a szellemi, lelki megújulás sürgető történelmi pillanatában, legyen erőnk a külső nyomással szemben, történelmi hőseink kitartásával, közösen küzdeni megmaradásunkért itt, a Kárpát-medencében – zárta beszédét dr. Latorcai Csaba.
 
A továbbiakban régi világi és egyházi könyveket mutattak be és hazai ruszin előadóművészek léptek fel, köztük a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Szent Efrém Bizánci Férfikar. Az Országos Ruszin Önkormányzat, a Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetsége és a Ruszinokért Alapítvány szervezésében megvalósult program fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Giricz Vera, az Országgyűlés ruszin nemzetiségi szószólója volt.