Találkozó
2011. július 16. szombat, 08:56

Március hónap folyamán találkozók jöttek létre a 13 kisebbségi önkormányzat vezetői és Scmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke, valamint Szájer József, a nemzeti konzultációs testület vezetője, és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes között. Párbeszéd indult, melyről az MTI egyik cikkében a következőképpen tudósít:

Navracsics: garantáljuk, hogy nem sérülhetnek a nemzetiségi és kisebbségi jogok

2011. március 18. 20:39

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kisebbségi önkormányzati vezetőkkel folytatott pénteki egyeztetésén személyes garanciát vállalt arra, hogy Magyarországon nem sérülhetnek a nemzetiségi és kisebbségi jogok - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel. Az Országgyűlési Biztos Hivatalának tájékoztatása szerint az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatához általuk benyújtott módosító indítványokat tekintették át a találkozón, és világossá tették, hogy továbbra is ragaszkodnak alkotmányos jogaik garantálásához.

A kisebbségi önkormányzatok vezetői változatlanul a nyelvi, kulturális, oktatási, önkormányzati és országgyűlési képviselethez való jogaik biztosításához, valamint a független, önálló kisebbségi biztos intézményének megőrzéséhez kötik az alkotmányozás folyamatának támogatását.

A KIM közlése alapján a találkozón a kormány részéről Navracsics Tibor mellett jelen volt Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Latorcai Csaba nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkár is.

Az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei korábban kidolgozták saját normaszöveg-tervezetüket, és csütörtökön Szájer Józseffel, a nemzeti konzultációs testület elnökével is egyeztettek.

A fideszes politikus a tárgyalás után újságíróknak azt mondta: a Fidesz-KDNP nyitott arra, hogy a nemzetiségek és népcsoportok véleményét figyelembe véve módosítsa az alaptörvény tervezetét. Hozzátette: a megbeszélésen elhangzottak alapján készülő módosítási javaslatokról újból egyeztetni fognak a kisebbségi önkormányzatokkal, és ha megállapodnak, azokat az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság terjesztheti be a parlamentnek.

A tárca sajtóirodája a közleményben beszámol arról, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter a találkozón bejelentette: márciusban meghirdetik az általa alapított nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat. A havi 60 ezer forintos ösztöndíjat anyanyelvű és kétnyelvű nemzetiségi középiskolák diákjai nyerhetik el. Az ösztöndíjat azért hozták létre, mert így kívánják segíteni azokat a tehetséges fiatalokat, akik anyagi okokból nem tudnak egyetemre, főiskolára járni vagy esetleg azért, mert lakóhelyük távol esik a felsőoktatási intézményektől - olvasható a tájékoztatásban.

Az ösztöndíjpályázaton - az anyanyelvű és kétnyelvű kisebbségi program szerint működő középfokú iskolák ajánlása alapján - az a magyar állampolgárságú diák vehet részt, aki nyilatkozata szerint valamely nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozik, tanulmányi eredménye az előző tanév végén elérte a 4-es átlageredményt, és más tanulmányi ösztöndíjban nem részesül - fűzik hozzá.

Forrás:

http://mti.hu/cikk/2011/03/18/navracsics-_garantaljuk-_hogy_nem_serulhetnek_a_nemzetisegi_es_kisebbsegi_jogok-536194