Választások 2019
2019. szeptember 24. kedd, 14:02
VÁLASZTÁSOK 2019.
 
A 2019. évi ruszin nemzetiségi választásokon a választási szervek 4 ruszin társadalmi szervezetet vettek nyilvántartásba:
A Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetségét (MROSZ), elnök Kozsnyánszky János; a Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesületet (RUKISÖSZ), elnök dr. Újaczki Tibor; a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesületet (HORUE), elnök dr. Ljavinyec Sztyepán és a Ruszin Kulturális Egyesületet (RUKE), elnök Szilcer-Likovics Olga. 
Az Európai Uniós Ruszin Integrációért Egyesület (EURIE), elnök Erdős József, jelölő szervezetként való nyilvántartásba vételét a Nemzeti Választási Bizottság 262/2019. számú határozatban elutasította. Idézzük: „A Nemzeti Választási Bizottság az Európai Uniós Ruszin Integrációért Egyesületnek Egyesület (1078 Budapest, Nefelejcs utca 61. 2./5.) a ruszin nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. évi általános választásán jelölő szervezetként való nyilvántartásba vétel iránti kérelmét visszautasítja. [14] A Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy az Európai Uniós Ruszin Integrációért Egyesület alapszabályában nem szerepel a ruszin nemzetiség egyértelmű képviselete, ezért a szervezet ruszin nemzetiségi jelölő szervezetként történő nyilvántartásba vételére nincs törvényes lehetőség.”
2019. szeptember 9-én, 16.00 órakor lejárt a települési ruszin nemzetiségi választások képviselőjelöltjeinek, és szeptember 10-én a területi (megyei és fővárosi) listák nyilvántartásba vételének határideje. 2019. 09.16-án az NVB és a HVB határozatai jogerőre emelkedtek.
A Nemzeti Választási Bizottság 2019. 07. 30-án 44 településen kiírta a ruszin nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.
A Magyarországi Ruszinok/Rutének Országos Szövetsége (MROSZ), elnök Kozsnyánszky János, a 44-ből 36 helyen összesen 145 jelöltet állított azon a 29 településen, ahol a MROSZ jelöltjei győztek a 2014. évi nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán, és öt év alatt a ruszin nemzetiségi és a görögkatolikus vallási értékek megőrzésében jelentős sikereket értek el, amelyeket a 2019. 09.07-én Sajópálfalán 300 fő részvételével megtartott Ruszin Búcsú alkalmával méltatott köszöntő beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A települések: Abod, Baskó, Debrecen, Dunaújváros, Edelény, Erdőhorváti, Filkeháza, Garadna, Hejőkeresztúr, Homrogd, Irota, Kisvárda, Komlóska, Máriapócs, Miskolc, Múcsony, Nyíregyháza, Pálháza, Pécs, Sajópálfala, Sárospatak, Szikszó, Timár, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Tolcsva, Vámosújfalu és Budapesten a II., VI., VII., XI., XIII., XIV., XVI. kerületekben, valamint országos listát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Budapesten területi listákat.
A Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület (RUKISÖSZ), elnök dr. Újaczki Tibor, a 44 helyből 11-ben összesen 57 jelöltet állított azon az 5 településen, ahol a 2014. évi nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a RUKISÖSZ jelöltjei győztek: Komlóskán, Egerben, Gyöngyösön, Budapest IV. és XVIII. kerületeiben. A 2014. évi nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a MROSZ színeiben győztes Kisvárdán, Pécsett, Erdőhorvátiban, Tolcsván (3-3 főt), Debrecenben (1 fő), Múcsonyban (1 fő), és Budapest XIV. és XIII. kerületben (2-2fő) képviselőjelöltet állított, ahol a RUKISÖSZ az elmúlt öt évben egyetlen rendezvényt sem rendezett, semmilyen aktivitást nem fejtett ki. 
A RUKISÖSZ a Nyíregyházai VB-nél jelentkezett mindhárom jelölt esetében a választási bizottság a nyilvántartásba vételt elutasította.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Választási Bizottság 60/2019.(IX.12) TVB határozatában a RUKISÖSZ megyei listájának nyilvántartásba vételét elutasította! 
Az egyik legrégebbi, a Budapest XVIII. kerületi ruszin nemzetiségi önkormányzat egyik jelölt nyilvántartásba vételét a Fővárosi TVB elutasította, ezért ott nem alakulhat ruszin nemzetiségi önkormányzat. 
A RUKISÖSZ országos és fővárosi területi listát is állított.
Megjegyzés: ahol a jelöltek száma nem éri el a 3 vagy 5 főt, ott nem alakulhat meg települési nemzetiségi önkormányzat.
A Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesületet (HORUE), elnök dr. Ljavinyec Sztyepán, a 44 település közül 2 településen 40 jelöltet állított Vácon és Budapesten a III., VI., VII., XIV., XVI., XVII. kerületekben, valamint Dunaújvárosban (ahol a 2014.évi nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a MROSZ színeiben győztes, aktívan működő közösség működik). Az eltelt 5 év folyamán Dunaújvárosban HORUE tevékenységet nem tapasztaltunk. A HORUE fővárosi területi és országos listát is állított.
A Ruszin Kulturális Egyesület (RUKE), elnök Szilcer-Likovics Olga, 12 jelöltet állított Budapesten a X., XI., XVI. kerületekben, valamint fővárosi területi listát is állított.
 
Forrás: Nemzeti Választási Bizottság.