In memoriam Szkiba Irina
2020. november 16. hétfő, 19:34

In memoriam Szkiba Irina

Lapzártakor jött a megrendítő hír: 2020.11.04. hajnalán rövid, súlyos, nagy türelemmel viselt betegség következtében Szkiba Irina, az Országos Ruszin Önkormányzat munkatársa, felejthetetlen kolléganőnk, közösségünk pótolhatatlan tagja visszaadta lelkét a Teremtőjének.

Szkiba Irina 1958-ban született Beregszászon. A Munkácsi 1. számú Középiskola befejezése után a Lembergi Műszaki Egyetemen szerzett diplomát. 1998-től él Magyarországon, azóta tevékeny tagja a hazai ruszin közösségnek. 2001-től a Fővárosi Ruszin Kisebbségi Önkormányzatban titkári teendőket látott el, részt vett a közösség rendezvényeinek megszervezésében és lebonyolításában. 2003-tól az Országos Ruszin Önkormányzat titkárságát vezette, 2012-től a Magyarországi Ruszinok Könyvtárának helyettes vezetőjeként fő feladata a meglévő és a nagy számban a könyvtárba áramló hazai és külföldi ruszin, valamint nemzetiségünk történelmével és kultúrájával foglalkozó nemzetközi kiadványok rendszerezése, nyilvántartása, a meglévő olvasói kör igényeinek kielégítése, könyvtárunk szolgáltatásainak bővítése és korszerűsítése volt.

Szkiba Irina neve olvasható több ruszin kiadvány impresszumában, hiszen Ő az, aki a Ruszin Világ c. lap alapítása óta ruszin nyelven készíti elő a folyóiratban megjelenő cikkeket. Irina pontos munkájának és szorgalmának köszönhetjük a Kalendárium-Almanach, a Fedinecz Atanáz, Manajló Iván és a Manajló család művészei c. művészeti albumok ruszin nyelvű szöveges részeinek előkészítését. Társszerkesztője volt a Magyarországi Ruszin Háziasszonyok Receptjei című könyvnek és társszerkesztője a ruszin tankönyveknek, valamint a Magyar-Ruszin, Ruszin-Magyar szótáraknak.

Szkiba Irina „munkaköre” igen sokrétű volt: több éven át Ő látta el az ORÖ pénztárkezelői feladatait, mindig kedvesen, készségesen és pontosan intézte az ORÖ képviselőinek és alkalmazottainak ügyes-bajos dolgait, vendégszerető házasszonya volt számos ruszin rendezvénynek. Tisztességes és szorgalmas magatartásával az ORÖ titkárságának megbízható munkatársa lett, aki tevékenységével segítette a vezetőség munkáját és az önkormányzat gördülékeny működését.

2013-ban az ORÖ Közgyűlése Szkiba Irinának tevékenységének elismeréseként Hodinka Antal Díjat adományozott.

 

Hiányozni fog derűs, szerény, segítőkész és barátságos egyénisége!

 

Adj, Urunk, Irina szolgálódnak boldog nyugalmat és készíts neki örök emléket!