Művészeink
2012. március 19. hétfő, 21:19

A hazai ruszin kortárs festőművészet gyökerei Párizs, München, Budapest és Prága legismertebb műhelyeiben tanult Erdélyi Béla, Boksay József és Manajló Fedor festőművészek által 1920-ban alapított Kárpátaljai Barbizon hagyományaiból erednek. A társaság kiállításokat szervezett, 1927-ben Ungváron megnyitotta az első Festőművészeti Magániskolát, 1931-ben megalakította a Kárpátaljai Képzőművészeti Társaságot, amellyel megteremtődött a kárpátaljai festőművészeti iskola. A festőművész társaság szellemi és szakmai krédója: a kortárs művészeti irányzatok ötvözése a Kárpátok misztikumával és titokzatos szépségével, a gazdag ruszin népi-, és a görögkatolikus vallási és építészeti hagyományok megjelenítése és Európai elismertetése.

Jelenleg Magyarországon a ruszin kortárs festőművész társadalom három nemzedéke alkot, halálával pótolhatatlan űrt hagyott maga után Manajló János. Az idősebb nemzedékhez Kutlán Andrást és Fedinecz Atanázt, a középkorú generációhoz Bródy Andrást és Egressy Pétert, míg a fiatalokhoz Manajló Andrást, Ilkó Andreát, Szmolár Sándort, Grincsisin Arturt sorolhatjuk. Mindannyian méltóak híres elődeik és tanáraik hagyományaihoz.

2007-ben az Országos Ruszin Önkormányzat döntött a Nemzetközi Művésztelep létrehozásáról. Az azóta eltelt időszakban megrendezett művésztelepeken született művekből ma tekintélyes gyűjtemény látható az ORÖ székházában. 2008-ban Aszódon, Fedinecz Atanáz festőművész műtermében megnyílt a ruszin képző- és népművészet több száz remekművét bemutató Ruthenia Műterem Galéria. A két tárlat sokszínűsége és eredetisége hiteles képen nyújt a mai ruszin festőművészetről.