A Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj ruszin díjasai

 

Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj 2023. A magyarországi ruszin közösség képviseletébena díj odaítélésének eddigi történetében a legfiatalabbkitüntetettek voltak Bán Mária és Bán Anna, akik a miskolci és a Borsod-Abaúj- Zemplén Vármegyei közösségben gazdagítják a rendezvényeket ruszin énekeikkel és szerepléseikkel.

 

Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj 2021. A magyarországi ruszin nemzetiségi közösség anyanyelvi, kulturális, hagyományőrző hagyaték ápolása és továbbörökítése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenységéért Szmolár Sándor festőművész vette át az elismerést.

 

Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj 2020 kitüntetettje Bródy András festőművész, Kárpátalja (Ruszin Föld, Podkarpatszka Rusz) első miniszterelnökének fia, ruszin közösségünk kiemelkedő alakja. Művészeti tevékenységével hozzájárult kulturális kincseink gyarapításához.

 

A díjban Telenkó Bazil Mihály, a Debreceni RNÖ elnöke, a Debreceni Egyetem tudományos munkatársa részesült, aki publikációival, tudományos és ismeretterjesztő rendezvényeken tarott előadásaival és munkásságával a hazai ruszinok történelmét teszi közkinccsé.

 

A hazai ruszin nemzetiség képzőművészeti örökségének megőrzéséért, valamint nemzetisége fiataljainak tehetséggondozásáért végzett kiemelkedő munkájáért Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban részesült Manajló András festőművész.

 

A Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Népdalkör a kis létszámú ruszin nemzetiség örökségének megőrzéséért, valamint a közösségi élet területén végzett kiemelkedő munkájáért kapta meg az elismerést.