Táboraink
2018. szeptember 19. szerda, 17:23
Ruszin ifjúsági nyelvi-, alkotó- és sporttábor
Balatonföldvár 2018
Az idei évben is lehetőségünk volt megszervezni ruszin alkotótáborunkat Balatonföldváron, egy csodálatos környezetben, a Riviéra Park Hotelben, mely saját varázslatosan szép parkkal és stranddal rendelkezik. A táborozó gyerekek számára mindig fantasztikus élményt jelent egy új csapat részesének lenni és új barátokat szerezni.
A tábort a Ruszin Kulturális Egyesület honlápján hirdettük meg.
A legnagyobb hangsúlyt az anyanyelv gyakorlására, illetve a ruszin nemzetiség történelmének, kultúrájának megismerésére fektettük. Célunk volt, hogy a gyerekek minden perce le legyen kötve és ne legyen idejük unatkozni. A nyelvi és a népismereti foglalkozásokat vegyítettük a játékos vetélkedőkkel, kreatív és kézműves foglalkozásokkal, sportjátékokkal, hogy a diákok ne érezzék úgy, mintha folytatódna a tanév, hanem úgy éljék meg, hogy itt az ideje a szórakozásnak. A programok során a felhőtlen jókedv, a vidámság került a középpontba.
1. nap
A meghirdetett programnak megfelelően fogadtuk az érkező gyerekeket. Vacsora után a tábor megnyitóján levetítettük a 2014.,2015., 2016. és 2017. évi táborokról szóló videórészleteket, ami nagyon mulatságos volt, mert így újból átélhettük a sok vidám eseményt és láthattuk, hogy pár év alatt milyen sokat változtunk. A megnyitó estéjén kijelöltük a csapatokat, bemutattuk a foglalkozásokat levezető tanárokat, ismertettük a programokat.
2. nap
Reggeli tornával kezdtük a napot. Délelőtt népismereti foglalkozás volt, utána a kiosztott pólók festése, nevek felírása volt a feladat. Délután sógyurmából tárgyakat készítettünk, majd kiscsoportos foglalkozások következtek: tánc-, ének,- zongora- és gitárórák. Este pedig szabadtéri sportjátékokkal, focival zártuk a napot.
3. nap
Reggel torna a szálloda parkjában, reggeli után fürdés a Balatonban. Délelőtt: rajz, nyelvi foglalkozások. Délután a gyurmából elkészített tárgyak festése, fatáblákból képkeretek készítése, festése. Kreatív foglalkozás: apró műanyag kockákból különböző figurák kirakása, emléktárgyak készítése.
A 4., 5., 6. napon hasonlóképpen alakultak a programjaink: délelőtt és délután 1,5-1,5 órában népismereti-, rajz-, nyelvi-, ének- és táncfoglalkozások, vetélkedők a Ruszin Népismeret tankönyvből, a Ruszin Világ és a Ruszin gyerekkaleidoszkóp lapokból szerzett információk alapján.
Az 5. napon nálunk forgatott a Rondó tv-műsor stábja.  A gyerekek bemutatkoztak, bemutatták műveiket. Később következett a ruszin nyelvi foglalkozás és a rajzóra, ahol a gyerekek megismerhették a rajzolás és festés új technikáját, amit annyira megkedveltek, hogy késő esti órákig folytatták a festést, hogy befejezhessék és hazavihessék műveiket. Volt palacsintatészta készítése és sütés is. Mindenki jóízűen fogyasztotta el a saját készítésű palacsintáját.
A tábor szórakozási programjai közül kiemelném a jelmezbálunkat, ahol a diákok bemutathatták a kreativitásukat. Volt itt nyár tündére, kis hercegnő, ruszinocska, török basa, mesebéli harcos.
Pénteken kezdtünk el készülni a tábort záró gálakoncertre, amit másnap tartottuk meg. Ez mindig nagy élmény mindenki számára. Így volt ez most is. A szülők, akik meglátogatták a gyerekeket, nagy örömmel fogadták műsorunkat. Nagy sikere volt az egyéni és a csoportos produkcióknak egyaránt.
A kórus szépen énekelte azt a négy ruszin dalt (Ruszj Podkárpátszká szjátá, Tecse vodá kálámutná, Oj letilé huszanyké, Oj Máricska csicseri), amit a tábor résztvevői az elmúlt 5 nap alatt tanultak meg.
A 8. napon, vasárnap a táborozók egy része tihanyi kiránduláson vett részt, a többiek pedig a balatonföldvári kilátóhoz látogattak el.
Este mindenki nagyon jól érezte magát a grillpartin, ahol zöldségeket, húsokat és desszertnek pillecukrot sütöttünk.
Az utolsó előtti napon szabadprogramok voltak: fürdőzés, séta a városban, fagyizás, sportjátékok.
Az ebéd után a gyerekek abban a reményben kezdtek el búcsúzkodni, hogy egy év múlva újból találkoznak, és ugyanilyen sok tábori programban lesz részük.
Boldogan állíthatjuk, hogy ismét nagy élményben volt része a gyerekeknek és a táborszervezőknek egyaránt. Na és persze az ajándékok! Idén is, mint minden évben, a gyerekek pólót és rengeteg más ajándékot is kaptak. Mindenki hazavihette az általa elkészített képeket, tárgyakat. Ezeken kívül minden táborozó kapott egy óriási doboz csokoládébonbont is. 
Nagyon bízunk abban, hogy ezek a programok erősítik a gyerekek közösségi szellemét, az identitásukat, és hogy a barkácsolással, kézműves-foglalkozásokkal és rajzolással, amiket biztosítottunk számukra, fejlesztik a kreativitásukat, önkifejezésüket. 
A tábor az Emberi Erőforrás Minisztérium a NEMZ-TAB-18-0444 azon. sz. pályázati támogatásnak köszönhetően jöhetett létre!
 
Szilcer-Likovics Olga elnök
Ruszin Kulturális Egyesület 
Fordította: Janger Bt.
 

 


 
 
Ruszin Anyanyelvi és Hitéleti Tábor
Bogács 2018
 
Az iskolai év befejeztével és a várva várt vakációval a gyermekek nyári táboroztatása is elkezdődött. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott pályázatból 20 iskoláskorú gyermek pihenhette ki magát. Az idei Anyanyelvi és Hitéleti Tábor az európai hírességű Bogács településen volt. 
A Bükk hegység lábainál lévő település elsősorban gyógyvízű fürdőjéről és a természeti látványosságokról és ritkaságokról ismert. A táborban résztvevő gyermekek a Szarvas utcai faházban voltak elszállásolva. Érkezésük első pillanatától belakták az épületet és otthon érezték magukat.
Az első nap az ismerkedéssel, programok megismerésével telt el. Majd következett a nagyon várt fürdés, mely elsőként feledtette az iskolai tanév fáradalmait. A vacsora is a fürdő területén belül volt. Az utolsó csobbanás után az esti ismerkedési program és közös játék következett. Az esti ima után még baráti beszélgetések voltak.  A második napon - mivel esős nap volt –, Kékestetőre látogattunk el. Az autóbusz elvitt minket Gyöngyösig, majd erdei kisvasúton felmentünk Kékestetőre. Élveztük a tiszta levegőt, a forrást, a kilátót megmásztuk, gyönyörködtünk a festői tájban. Gyöngyösön megtekintettük a ferences templomot. Megemlékeztünk az itt eltemetett Vak Bottyánról, vagyis Bottyán Jánosról, aki a Rákóczi-szabadságharc egyik jelentős személye volt. A templomban a ritka szépségű Pieta szobrot néztük meg és a különböző korokban épült templomon különböző építészeti stílusjegyeket ismerhettük meg. Estére fáradtan, de sok ismerettel értünk haza. Vacsora után közös játék volt és honismereti dolgokkal ismerkedtünk meg. 
A harmadik napon kiadós fürdés volt, anyanyelvi és hitéleti ismeretek tanulásával, játékkal és sportvetélkedővel.
A negyedik napot reggeli tornával kezdtük, majd reggelivel és imádsággal folytattuk. Elsőként Cserépfaluba látogattunk el a szafaribusszal. A Hór-völgye természeti szépségeivel ismerkedtünk meg. Megtekintettük az ősember barlangját. Láttuk a kaptárköveket, sok védett növényt és természeti képződményt. Délután ugyanez a busz elvitt minket Noszvajra. Itt egy kb. 200 éves, szépen kialakított parasztházban voltunk, ahol a finom, kemencében sült kenyérlángos volt az ebédünk. Itt kézműves foglalkozást tartottunk. Szitáltuk a lisztet, gyúrtunk, dagasztottunk, amíg a finom kőttes (kelt) kalács el nem készült, amibe szilvalekvárt tettünk. Vártuk az illatot árasztó kemence ajtajának nyitását és ettük a magunk készítette kalácsot. Noszvajon még megtekintettük a tufába vájt barlanglakásokat is. Fáradtan érkeztünk haza, jólesett a vacsora és a nap összegzése után a pihenés.
Az ötödik nap a kézműves foglalkozással telt el. Színes gyöngyökből elkészítettük a ruszin címert, közben a ruszin himnuszt is gyakoroltuk. Megtanultuk a Miatyánk kezdetű imádságot. Ismerkedtünk a betűkkel, szavakkal. Délután meglátogattuk a helyi templomot, melynek alapjait a 13. században rakták le. A vacsora után bátorságpróba volt az erdőben, melyet nagy izgalommal vártunk és örömmel vettünk részt benne. Az este már a csomagolással és az eddigi élményekre való visszaemlékezéssel telt.
A hatodik nap a felejthetetlen fürdés ideje volt. A strandon az élményelemek fokozták a vidámságot. Az ebéd elfogyasztása után még visszanéztünk a faházra, és az elmúlt hét örömei újraéledtek bennünk.
Köszönjük a tábor szervezőinek, Marcsi néninek és Zsuzsa néninek, János atyának, hogy vigyáztak ránk, tanítottak minket és sok érdekes és szép dologra hívták fel a figyelmünket. Jövőre újra velük, újra együtt!
 
A táborozó gyerekek nevében:
 Szónoczky János Mihály
 
 

 


 
Ruszin népzenei hagyományőrző tábor 
Balatonföldvár 2018
Megszoktuk már, hogy az esztendő mindegyik szakában magas színvonalú programokat szervez a Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat.  Ilyen volt az EMMI támogatásával június 18-22. között a balatonföldvári Riviéra Park Hotelben megrendezett Ruszin Népzenei Hagyományőrző Tábor is, amelyen mintegy 30 gyerek vett részt - szinte az összes iskolás korosztály 6 éves kortól a 16 évesekig. A tábor fő programja a ruszin népzenei nevelés és oktatás volt, Csehily József, Dr. Timárné Réti Timea és Domokos Lehel vezetésével. A napi kétszeri gyakorlati oktatásnak és a zenekari próbáknak köszönhetően a tábor annyira sikeresnek bizonyult, hogy a résztvevők úgy döntöttek, közel 20 fővel gitárzenekart szerveznek. 
A tihanyi hajókirándulás nagy élményt jelentett a táborozó gyermekeknek. Különlegességnek számított, főleg a tihanyi lakóknak és a nyaralóknak, hogy a fiatal gitárzenekar a Tihanyi Apátság közelében három helyszínen is rögtönzött koncertet adott. Nagy sikerük volt. Zengett a taps az utcán, a téren és a parkban. Voltak olyan növendékek, akik alig látszottak ki a hátukon cipelt gitár mögül. 
A nyári táborozás lebonyolítását a gyerekekkel együtt érkezett 11 fős PRNÖ-küldöttség és 10 szülő is segítette. A további diákprogramok során Becze Mihályné és Becze Mihály bevezette a gyerekeket a ruszin hímzés művészetébe, ezzel szolgálva a népi hímzéshagyományok művelését és megőrzését. Kikapcsolódásként pedig kirándulást szerveztek a balatonföldvári kikötőbe és a város centrumába. Persze nem maradhatott el a zenei képzés, a hangszeroktatás: a zongora- és klasszikus gitáriskolát Lebeda Zsuzsa és Domokos Lehel vezette. A ruszin anyanyelvet dr. Kápraly Mihály, míg a ruszin népzenét az Oj Maricska dalház keretében Csehily József tanította. A ruszin kosárfonás mesterségét pedig Petrovics Erzsébet oktatta, aki többféle kosárfonási technikával ismertette meg a gyerekeket.
Esténként Rozvány György úti filmjeinek vetítéséből ismerhette meg a közönség a ruszinok földjét. Kárpátalját négy egyórás film mutatta be: Ungvártól az Uzsoki-hágóig, Munkácstól Vereckéig, a Felső-Tisza vidéke és a Huculföld címmel. A kiegészítő programok rendkívüli gazdagsága értékesebbé és tartalmasabbá tette a nyári táborozást. Még a szállodában pihenő nyaralóvendégek érdeklődését is felkeltették.
No, de mi is kell igazából a gyerekseregnek? Ebben sem volt hiány. Igazi nyaralás töltötte ki a további időt, fürdés a Balatonban, labdázás, napozás, trambulinos ugrándozás és más játékok
A horgászat sem maradhatott el, mert aki a víz közelébe ér, annak máris felmerül a halászlé és a pecázás lehetősége is, ezzel pedig Winger János ismertette meg a gyereksereget. 
Az utolsó estén megtartott záróünnepség keretében búcsúkoncertet adott a táborban született új gitárzenekar, egy 5 fős énekkar ruszin népdalcsokrot adott elő, szerepelt még a Verhovina Vokál Kvintett is. A záróprogram már édesebbre sikeredett, ugyanis tábortűz mellett dinnyepartira jött össze a társaság a Riviéra Park Hotel területén. A következő nap már a csomagolással kezdődött, majd elindult a busz Pécsre. Ez a gazdag nyári programcsokor megnyerte minden résztvevő tetszését, többen még örömmel maradtak volna, de minden rendezvény egyszer véget ér. Az, hogy egy új diákzenekar született a Balaton partján, már előre meghatározza a jövőbeni ruszin nyári zenei hagyományőrző tábor elképzeléseit és ötleteit, aztán irány a vitorla, a jó szándékú szél.    
Rozvány György újságíró