Önkormányzataink
2018. szeptember 19. szerda, 18:02
Baranyai utazás
 
A vámosújfalui ruszin közösség évről-évre úgy tervezi csoportos közösségépítő utazásait, hogy lehetőleg mindig egy másik ország ruszin lakosainak kultúráját ismerhesse meg. Így jutottunk el Szlovákia, Máramaros és Lengyelország ruszinok lakta vidékeire is. Előző évben a 2018. évre benyújtandó EMET pályázatok keretében fő célkitűzésünk a baranyai ruszinok kultúrájának megismerése lett. Első körben terveink között szerepelt horvát vagy szerb területeken élő ruszinok meglátogatása is. Sajnos a jelenlegi határátkelés esetleges nehézségei miatt lemondtunk a határátlépésről. A „Baranyai ruszinok kultúrájához kapcsolódó települések felkeresése” elnevezésű program Pécs környékére korlátozódott, de a 37 fős társaságunk így is nagy lelkesedéssel kerekedett fel 2018.07.27-én. A Pécs városában és környékén beütemezett programok előkészítéséhez Csehily Józseffel, a Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnökével történt egyeztetés során megbeszéltük azt, hogy együtt töltjük a két napot, hogy minél jobban megismerhessük a pécsi ruszinok közösségét. Nagy örömünkre szolgált, hogy Tillai Gábor muzeológus vállalta a két nap során az idegenvezetést, aminek köszönhetően nagyon sok információval gyarapodtunk. Első napi programunk során a Zsolnai Kulturális Negyed különleges kiállításait és a Zsolnai Mauzóleumot tekintettük meg.  Majd ezt követően autóbuszunkkal felutaztunk Tettyére, Pécs városának festői szépségű városrészébe.  Szállásunk elfoglalása előtt csoportunk a Pécsi Tudományegyetemen koszorúzással tisztelgett Hodinka Antal akadémikus, az egyetem néhai rektorának az Országos Ruszin Önkormányzat és a Pécsi RNÖ által állított emléktáblájánál. A vacsorát követően esti városnézéssel zártuk az első napot.
A második napon délelőtt a gyalogos városnézés során elhaladtunk Esze Tamás, a kuruc talpasok vezérének emléktáblája előtt is.  Majd a Cella Septichora Látogatóközpontban ókeresztény temetőket és sírkamrákat tekintettünk meg. Délig még a Csontváry Múzeum kiállított képeit is megnéztük. Délután autóbuszra szállva indultunk Pécs környéki barangolásunkra. Először Máriagyűdön álltunk meg, a híres zarándokhelyen a sokak által látogatott barokk ferences kegytemplomot néztük meg.  A lelki feltöltődés után a történelmileg kiemelkedő fontosságú Siklós várát tekintettük meg. Barangolásunkat a villánykövesdi pincelátogatás előtt egy szoborparkban elhelyezett számos kőszobor közötti sétával folytattuk. A mozgalmas napot követően, Pécsre visszatérve, a vacsora után csoportunk fiataljai még bevállaltak egy késő estébe nyúló belvárosi sétát is.
A harmadik napon a szállásról történő kiköltözés után csoportunk a Xavéri Szent Ferenc Görögkatolikus templomban Szent Liturgián vett részt. Mélyen meghatott bennünket, ahogy Zajácz Gábor parókus atya köszöntötte csoportunkat. Különösen hálásak vagyunk, amiért csoportunkat a Pécsi Görögkatolikus Egyházközség Közösségi Házában pogácsával és frissítő itallal látták vendégül. Buszra szállásunkat követően a háromnapos programunk utolsó állomása következett. A Mohácsi Történelmi Emlékhelyen a csata korabeli tárgyi emlékeit tekinthettük meg. A nemzet tragédiáját felidéző megható idegenvezetés során mindannyiunk szeme könnyes lett.
Összességében elmondható, hogy felejthetetlen három napot töltöttünk el együtt. Ruszin közösségünk számára az identitástudat erősödése és a közösségépítés további fejlődése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír a baranyai utazás, hiszen Együttműködési Megállapodást is kötött egymással a két önkormányzat. Jó érzéssel búcsúztunk a pécsi ruszinoktól és megemlítettük, hogy ha Zemplén környékén járnak, mindenképp térjenek be hozzánk.
Varga Gábor elnök
Vámosújfalui RNÖ